Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боксьорите ни с 4-та квота за Младежките олимпийски игри в Китай

Даниел Асенов-Тайсъна спечели квота за Младежките олимпийски игри
Снимка: БГНЕС

Даниел Асенов се пребори за квота за младежките олимпийски игри в Нанджин през август и стана поредният български боксьор с виза за Китай. Това стана факт след победата му по точки над индиеца Гаурав Соланки, който се състезава от името на АИБА, в мач между загубилите на четвъртфиналите. Тайсъна, както е известен състезателят от ямболското село Кукорево, претърпя поражение от Масуд Юзифзада от Азербайджан преди ден и отпадна от борбата за медалите на световното първенство за младежи. Днес обаче Асенов се реваншира с катогеричен успех над своя съперник, като не остави никакво съмнение в превъзходството си нито у зрителите в "Арена Армеец", нито у съдиите - 3:0 (29:28, 29:28, 29:28).

Победата върна усмивката на лицето на Даниел и той бе щастлив да сподели вълнението си от спечелената квота.

Днес вече съм добре. Това бе втората ми мечта - да стигна до олимпиада. Първата - да взема медал от световното, не можах да осъществя за жалост. Изкарах безсъсна нощ от притеснение и в плач, но излязох мобилизиран на ринга. Доволен съм, че отивам на Олимпиада. Ще се подготвя добре и отново ще се боря за медалите там, заяви Асенов.

Николай Чавдаров спечели четвъртата квота за българския бокс. Младият благоевградчанин заслужи визата с победа в допълнителните мачове
 в кат. до 75 кг на световното първенство по бокс за младежи в София. Той надви представителя на силната школа на Казахстан Бакзан Бакиров в изключително здрав мач. Чавдаров губеше в първия рунд, но в следващите направи на пух и прах опонента си. Българинът показа, че заслужава квотата, след като вкара доста силни и тежки удари в главата на казахстанеца и напълно заличи преднината му. След края на мача реферът напълно заслужено
вдигна ръката на Чавдаров за победител в двубоя.

Доволен съм, свърших си работата. Не съм мислил за вчерашната загуба, напротив - излязох много релаксиран на ринга и знаех, че ще спечеля, коментира Николай след срещата си.

С успеха си Николай Чавдаров затрудни максимално треньорския щаб на националите, който ще трябва да реши кои трима ще участват на Игрите в Нанджин. Според регламента на МОК всяка страна има право да изпрати по трима свои боксьори, а другите българи с квоти са медалистите ни от световното първенство за младежи Душко Благовестов и Благой Найденов, които продължават битката за златните медали.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна