Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за финансов надзор предупреждава за некоректни застрахователни практики

Снимка: БГНЕС

Практиките на застрахователите да искат доплащане за "Зелена карта" при пътуване в страните от Европейския съюз (ЕС), в Сърбия, Андора и Швейцария са в противоречие със закона. За това отново предупреждават от Комисията за финансов надзор, след като са установили многобройни некоректни практики на застрахователи. 

Кодексът за застраховането е категоричен, че задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилите въз основа на единната застрахователна премия и през целия срок на договора осигурява покритие на територията на България, на останалите 27 държави - членки на ЕС и на територията на трети държави, чиито застрахователи са страна по многостранното споразумение. Такива са Андора, Сърбия и Швейцария.

В рамките на осъществявания от комисията надзор обаче регулаторът е установил многобройни случаи на различни премии по застраховката в зависимост от декларирания район на управление на автомобила само в България или друга държава. Почти всички тарифи, представени в комисията за финансов надзор през тази година включват и цени за издаване на сертификат "Зелена карта", независимо че той е необходим само за държавите извън многостранното споразумение. Затова от комисията предупреждават, че подобни практики са незаконни.

Освен това договорите и тарифите по "Гражданска отговорност" трябва ясно да указват, че тя осигурява покритие за територията на всички държави - членки на ЕС, всички държави от европейското икономическо пространство, както и Андора, Сърбия и Швейцария.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна