Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поройни дъждове предизвикаха наводнения и свлачища в много райони на страната

| обновено на 25.04.14 в 11:33
Снимка: Жоро Александров

Свлачище затрупа железопътната линия Кърджали - Хасково, движението е спряно. Снощи свлечена скална маса спря пътнически влак край село Мост. Четирима спасители са почистили мястото и са пуснали влака, но след това ново свличане е направило движението по линията невъзможно.

Заради обилните валежи почти в цялата област Кърджали има наводнени домове, най-тежка е ситуацията в село Люляково. Очевидци съобщават и за нови активизирани свлачища по пътя от Кърджали за гръцкия град Комотини през прохода Маказа.

Усложнява се обстановката в Пазарджишка област. Около 20 са наводнените къщи в региона, а четири селища са с нарушено електрозахранване. Нивото на река Луда Яна се покачва и ако тази тенденция продължи, има опасност да прелее в района на селата Пищигово и Добровница. Периодично се източват води. Няма опасност от преливане на реките Тополница и Марица. Водоемите са под непрекъснат контрол от кризисния щаб. Кметовете и хората в рисковите райони са предупредени. Наводнени къщи има основно в Пещера и Панагюрище. Става дума за приземни етажи. В Белово, където падналият дъжд е почти 66 литра на квадратен метър, е наводнена детска градина и склад за строителни материали. Къщи са отводнявани и в село Мокрище. Мълния предизвика пожар в село Юнаците. Няма жертви, щетите са материални. От 20 часа снощи до момента екипи на областната служба за пожарна безопасност и защита на населението се отзоваха на 38 сигнала за отводняване, като сред тях са и такива за отпушване на шахти и наводнени улици в Пазарджик. Две паднали дървета затрудниха рано сутринта движението, но вече са отстранени.

Пороен дъжд, придружен с градушка, наводни пътни участъци, дворове, земеделски земи и ливади в Ловешка област. Нивата на някои от водоемите се повишиха, но засега няма опасност от преливане. Най-сериозно беше положението в Троянско. В село Голяма желязна бяха залети дворове, земеделски земи и ливади, а възрастна жена беше евакуирана от къщата й. Пътят между селата Борима и Старо село също беше залят, обясни областният управител на Ловеч Милко Недялков:

На някои места водата, която се стича от стръмния бряг на стената, достига до метър, метър и половина. Засега няма опасност за хората.

Поройният дъжд, придружен от градушка, наводни и главен път София - Варна в района на село Български извор. Водата там достигна 25 см и се наложи участък от пътя да бъде затворен за около половин час. Въпреки че беше отводнен и отворен за движение, пътят остава опасен, предупреди областният управител на Ловеч:

Водачите трябва да бъдат предупредени в този участък да карат с повишено внимание, тъй като значителни участъци от пътя са били залети и пътят може да бъде хлъзгав и кален.

Милко Недялков добави, че след бедственото положение през нощта обстановката в региона се е успокоила и се е нормализирала. Няма пострадали хора. Нанесени са само материални щети. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени