Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози отстояват своите предложения за промени в Закона за Черноморското крайбрежие

Свилен Овчаров
Снимка: БГНЕС

Еколози настояват да се приемат предложенията им за промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Те предлагат да се забрани строителството в местата, които са едновременно крайбрежни територии и попадат в защитени зони. 

От коалицията "Да остане природа в България" и Асоциацията за алтернативен туризъм отново заявиха, че са против промените в Закона за Черноморското крайбрежие, които ще улеснят поставянето на преместваеми обекти в 100-метровата ивица от плажа към сушата.

Адвокат Свилен Овчаров сподели опасенията на еколозите: Ще променят начина на изчисляване на квотата на плажните съоръжения с цел да улеснят точно тази практика да се поставят плажни съоръжения, които са недостъпни за посетителите на плажа.

Еколозите припомниха, че все още не са нанесени в кадастъра местата със земи, въпреки, че е направено описание. Владо Руменов, член на инициативния комитет за граждански контрол при опазването на културното наследство, посочи нерешения проблем с опита за незаконно строителство в Националния археологически резерват "Яйлата":

Има издадено решение, което не подлежи на обжалването. Трябва да се събори. За да се събори, Министерство на околната среда и водите следва да издаде заповед за това събаряне, което по закон трябва да направим, но се оказа, че никой в България не може да задължи това министерство да изпълни закона и да издаде тази заповед.
Вместо да се строят хотели, да се развият къмпингите край Черно море, предложи председателят на Асоциацията за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна