Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна отново е домакин на регатата "Тол Шипс Исторически морета”

Варна отново е домакин на най-голямото и престижно морско събитие регатата "Тол Шипс Исторически морета”, от днес до 3-и май включително. Тази година за първи път надпреварата ще сe проведе изцяло в акваторията на Черно море и ще включва Варна, руските пристанища Сочи и Новоросийск и румънското Констанца. Патрон на фестивалните дни във Варна е президентът Росен Плевнелиев, а на тези в Новоросийск и Сочи - президентът на Русия Владимир Путин. Първите големи ветроходни кораби вече са на пристанище Варна.

Забележителният 109-метров „Надежда”, пръв от флотилията в клас А, акостира във варненския порт. В пристанището вече акостираха „Рах Навар”, „Мирча”, „Адорнате”, „Мир”, „Бодрум”, а днес - „Ранинг он уейвс”, както и гигантите „Седов” и „Крузенщерн”. Те ще заемат местата си в пристанище Варна час преди официалното откриване в 13.00 ч. Всички ветроходи ще приемат посетители на борда си безплатно от 30-и април до 2-ри май в часовете от 10.00  до 18.00 с прекъсване за обедна почивка за екипажите.

В същото време на пристанището ще работят атракции, заведения и търговски обекти. Достъпът до корабите ще е само пешеходен, като от днес пред входа на пристанище Варна работи новооткрит паркинг. Най-голямото морско събитие на България и на учебните ветроходи в света ще бъде открито от кмета Иван Портних на сцената, разположена на пристанище Варна. На откриването се очаква да присъства олимпийската шампионка по академично гребане Румяна Нейкова. На 3-ти май се очаква да дойде и патронът на събитието – президентът Росен Плевнелиев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна