Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидия Руменова e новият председател на Сметната палата

Снимка: БГНЕС
Сметната палата има нов председател. Това е Лидия Руменова - единствената кандидатура, предложена от управляващите. След избирането си тя декларира, че ще изгражда прозрачното управление на органа:

Основната ми задача ще бъде укрепването на Сметната палата като орган за независим външен одит. Втори приоритет - развитие на тенденцията на публичност, сред тях има добре изградена основа и база. Особено важен момент за мен е синхронизирането на дейността на Сметната палата с дейността на другите одитни контролни органи. Това е начина да се оптимизира цялостния процес на контрол.

Предложението за нов шеф на Сметната палата се приема седмици след като Законът беше променен и беше върната практиката институцията да бъде управлявана от колективен орган от деветима членове със 7-годишен мандат. Промените предизвикаха сериозна критика от страна на ГЕРБ, че по този начин органът ще бъде поставен под контрола на управляващите. В залата ГЕРБ изразиха недоволството си, че не е имало време да се срещнат с кандидата и да формират мнение. Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че за това заявленията за прозрачно управление са останали като прах в очите на хората. В кулоарите Бойко Борисов обясни:

Това е поредната институция, която вече няма да съществува, включително и за нас. Това е просто разпад, тотален и след това действително, че има голяма чистка. С тези безумни назначения, които правят, няма как да не се случи това след това.

Йордан Цонев обясни от името на вносителите на предложението своята мотивация за назначаването на нов шеф на Сметната палата.

Пак ще призова колегите от ГЕРБ да не злоупотребяват с темата "Партийно преназначаване". Достатъчно данни бяха изнесени за предното ръководство.

Депутатите отново започнаха работа със закъснение, близо половин час трябваше да мине, за да бъде събран кворум за днешното заседание.

Лидия Руменова е завършила право. Кариерата й започва в Министерството на външната търговия през 1978-а г. След това работи в Министерския съвет, в Министерството на отбраната, в Социалното министерство и в Центъра за масова приватизация. Съветник на Сергей Станишев в мандата на Тройната коалиция. В Сметната палата е назначена през юни 2009-а г. и е работила там до 2011-а г. Авторка на текстовете на новия Закон за Сметната палата.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени