Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кася Квятковска: Има много пасивност и различни гледни точки в Донецк

Според полската писателка Кася Квятковска нищо не показва, че в украинския град Донецк нещо се случва, освен на някои точки в града, като такава точка е Областният съвет - щабът на сепаратистите.

Кася Квятковска, която е и наблюдател на фондация "Отворен диалог", се върна от Донецк преди два дни. Според нея обикновените хора са пасивни и чакат някой да вземе решение за съдбата на Донбас вместо тях.

Аз разговарях с хората и те казват, че не са готови да излязат с автомати или дори да отидат на митинг. В Донбас не обичат особено да ходят на такива събития. Казват - бяхме против Майдана, а пък вие сега ни организирате втори. А и сред самите сепаратисти има различни гледни точки. Някои казват, че искат федерализация, защото са обидени на Киев и смятат, че работят за всички останали украинци макар по документи да е точно обратното. Това е дотиран регион и му се изпращат пари от други, по-богати.

Писателката, пътувала доста често и за доста време за Украйна през миналата година, нарича мит групировката "Десен сектор".

"Десен сектор" е до голяма степен мит. Той не разполага с такива вътрешни войски, които да могат да потушат бунта на сепаратистите. И една интересна подробност. Тяхно пресаташе е московски журналист - Артьом Скоропадски, който има дълбоките си корени в Москва. Работил е дълго време там, преди да дойде на работа в Украйна. И точно тези десни са му харесали. Впрочем, сега точно тези хора са големи приятели с областите, където има много евреи - с Днепропетровск. Аз самата разговарях с много евреи, които се готвят да защитават Украйна
.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна