Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков и депутати участват в честванията за годишнината от Априлското въстание в местността "Оборище"

| обновено на 02.05.14 в 12:25
Снимка: БГНЕС

С всенародно поклонение в историческата местност "Оборище" над Панагюрище отбелязваме 138-ата годишнина от Априлското въстание. Това е вторият, заключителен ден на тържествата, посветени на априлската епопея.

По традиция, за 113-и път, откакто отбелязваме славната априлска епопея, стотици българи от страната ще потеглят по стръмните пътеки на Средногорието, за да се поклонят пред българската светиня - "Оборище". На това място преди 138 години първите народни представители вземат съдбоносното решение на въстание и начертават устоите на българската държавност и избираемо управление. 

От мястото на българския парламентаризъм председателят на Народното събрание Михаил Миков каза: 

Най-важният смисъл на "Оборище" е това, че става събирателен център на представителите на народа, които заедно вземат съдбоносните решения. Единение в каузата, това е символът на "Оборище".

И тази година, по традиция, пред паметника на Априлци беше връчена националната награда "Оборище", учредена от сдружението на възрожденските градове за принос в утвърждаването на българската държавност и индентичност. Тазгодишният носител на приза е изявеният историк академик Константин Косев.

Пред хижа "Оборище" има увеселителен събор с богата концертна програма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени