Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерална репетиция проведоха военните в центъра на София

Снимка: БГНЕС

Генерална репетиция проведоха военните в центъра на София. Те оттренираха парада, с който утре ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия.

Още в 7.30 часа военните се строиха пред „Св. Александър Невски“, където беше отрепетиран водосветът на бойните знамена. Валентин Джанабедски беше също в строя на ВВС:

Беше интересно за децата, за гостите, за всички, които ще идват да гледат парада, ще е интересно да видят техниката.

Точно в 10 часа военните отрепетираха и парада на площад „Александър Батемберг“. За първи път в парада ще участват военни полицаи.

За първи път от 2009-а година в парада ще участват самолети и хеликоптери. Заради дъждовното време над София обаче на тренировките минаха само хеликоптерите. На по-добри условия на Гергьовден се надява командващият парада контраадмирал Георги Мотев.

При добро стечение на метеорологията, ще има масирано присъствие на авиацията. Ако времето е като това, аз не съм специалист, но предполагам, че ще бъдат само хеликоптери. Това ще се разбере най-точно утре сутринта.

В рамките на празника тази вечер в зала „Арена Армеец“ ще има музикален парад на военните духови оркестри.

Утре в 9 часа пред Паметника на незнайния войн ще бъде отслужен традиционния водосвет на знамената светини, бойните знамена и представителни знамена, участващи в парада. В 10 часа на площад "Княз Александър І" ще започне и самият парад. Тази година от много време насам в него ще участват самолети. Вертолет МИ17 ще открие парада, преминавайки с националното знаме. Два вертолета Кугър, както и учебния Бел-206 също ще бъдат там. Над гостите и зрителите ще прелетят един изтребител МИГ-29, два МИГ-21, един щурмови самолет СУ-25, два учебно-тренировъчни ЕЛ-39, както и три самолета "Пилатус". В парада ще се включат общо около 800 души. Тази година парадът ще командва заместник-командващият съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев:

Възстановяваме традицията президентът да поздрави ветераните. При военна полиция за пръв път присъства на такъв парад, но те са част от въоръжените сили на Република България и смятам, че тяхното място също трябва да бъде на парада. При добро стечение на метеорологията ще има и масирано присъствие на авиация.

След парада ще се състои церемонията-спектакъл "Искри". В 12 часа ще бъде извършена тържествената смяна на караула пред президентството. По традиция на 6 май Националният военно-исторически музей ще отвори вратите си за посетители.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени