Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ с 14,8%, а Коалиция за България с 13,3% от гласовете на евровота

Според проучване на Центъра за анализи и маркетинг ГЕРБ би получил 14,8 на сто от гласовете, а Коалиция за България - 13,3% на евроизборите. Прогнозните резултати показват, че пет партии имат шанс да влязат в Европарламента.

ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, Реформаторският блок и "България без цензура" ще имат представители в Европейския парламент, смята Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг. Според него, три седмици  преди изборите, най-вероятното разпределение изглежда така.6, 6, 3, 1,1. Разбира се, ако от двете партии, които са малко над бариерата, една вземе, че не влезе, тогава разпределението ще се промени и ГЕРБ има един мандат повече от БСП.

23 на сто смятат, че сегашното правителство се справя по-добре от предишното, а почти 39% от анкетираните заявяват, че разлика няма. Почти по равно са разпределени и обществените нагласи на избирателите затова дали кабинетът трябва да изкара пълния си мандат.

Настоящото правителство да изкара пълния си мандат са 40 процента, а че настоящото правителство е вредно за страната и трябва да се проведат предсрочни избори на тази тема са 41 процента. Това е в рамките на статистическата грешка пълно равенство.

Ако парламентарните избори бяха днес за ГЕРБ биха гласували 19,7 на сто, за Коалиция за България 16%, 8,2% за ДПС, за Реформаторския блок - 4,8%, а за "България без цензура" биха гласували 4,6 на сто от анкетираните.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна