Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият пътнически влак между Видин и Калафат потегли от гара Видин в 12:25 часа

| обновено на 10.05.14 в 14:59

СнимкаПървият пътнически влак между Видин и Калафат потегли днес от гара Видин в 12:25 часа. Редовната линия ще се обслужва от две двойки румънски влакове. На официална церемония, начало на пътническата жп линия между двете държави дадоха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, държавният секретар на Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке, областният управител на Видин Кръстьо Спасов, представители на държавни и общински институции. От пускането на Дунав мост 2 на 14 юни миналата година до днес по съоръжението са преминали над 418 000 пътни превозни средства, но нито един влак, посочи на церемонията Кръстьо Спасов. Линията засега се обслужва от румънски дизелови композиции. Предвижда се да бъдат пуснати и влакове от българска страна, каза заместник-министър Петър Киров:

Проблемът е, че от румънска страна не е електрифицирана линията, а това, което ние имаме като разположение в момента в този район от БДЖ "Пътнически превози" са електрички, което означава, че за да имаме пътнически превози от наша страна трябва да бъдат прехвърлени дизелови локомотиви.

Дана Тършугою, която управлява международния влакПървият машинист на влака беше е единствената жена с тази професия в Румъния. От румънска страна ще бъде рехабилитиран участъкът между Калафат и Крайова, каза държавният секретар на Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке:

Така че ние много се надяваме цялото движение, което идва от Западна Европа към София и Гърция да преминава през този мост.

Откриването на железопътния трафик по моста "Нова Европа" съвпадна с празника на Калафат, подчерта кметът на румънския град Мирча Гуца.

От утре видинчани ще могат да пътуват вече с влак до Крайова, а чакащи на ж.п.гарата в града обявиха, че ще ползват новия транспорт.  


Горещи теми

Войната в Украйна