Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски депутати не изпратиха делегация на референдумите в Югоизточна Украйна

Снимка: Васко Михайлов

Депутати от руската Държавна дума се отказаха да изпратят делегация от наблюдатели за днешните референдуми в Югоизточна Украйна. 

Руските депутати внимателно ще следят какво се случва по време на референдумите днес, но ще правят това от Москва. Преди дни те се отказаха да пътуват до размирните украински региони, тъй като имали информация, че още на границата ще им бъде отказано да влязат в Украйна. 

Според ръководителя на парламентарната комисия по въпросите на интеграцията на постсъветското пространство Леонид Слуцки днешното гласуване е вътрешна работа на живущите в Луганска и Донецка област. По думите му предложението да бъдат отложени референдумите е било продиктувано от желанието на Русия да бъде намерено мирно решение на конфликта чрез началото на диалог и час по-скоро да бъде намалено напрежението в района. Друг руски депутат - опозиционният политик Иля Пономарьов, който единствен в Държавната дума не подкрепи присъединяването на Крим, смята, че предложението на Владимир Путин за отлагане на референдума е било формално и че за руския президент днешното гласуване е много важно, тъй като чрез него ще се изясни каква е социалната база на проруските настроения в Източна Украйна. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна