Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев: Референдумите за независимост в Източна Украйна са престъпен фарс

Референдумите за независимост в Източна Украйна са "престъпен фарс", организиран с подкрепата на Кремъл, заявиха властите в Киев, цитирани от Франс прес. Организаторите на референдума нарушават конституцията на Украйна, вотът няма законна стойност и няма да има законни последствия за териториалната цялост на страната, се казва в изявление на украинското външно министерство.

 САЩ няма да признаят за законни референдумите за самоопределение в украинските Донецка и Луганска област, каза говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки, цитирана от ИТАР-ТАСС. По думите й, тези незаконни според украинското законодателство и международното право начинания водят до "разкол и безредици" и са нарушение на териториалната цялост на Украйна. Псаки подчерта, че Русия не е използвала влиянието си, за да предотврати референдумите в Източна Украйна.

Малко вероятно е разпалването на конфликт в Украйна да е влизало в плановете на президента Путин, каза в интервю за Си Ен Ен бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър. Трябва да си зададем следния въпрос: Путин изхарчи 60 милиарда долара за Олимпиадата. Церемониите по откриването и закриването искаха да покажат Русия като прогресивна държава. Невероятно е три дни по-късно да нападне Украйна, твърди Кисинджър. Според него Путин е бил принуден да реагира на събитията в Украйна, които са излезли извън контрола му. Демонизирането на Путин от страна на Запада не е политика, а оправдание за липсата на такава, казва още Хенри Кисинджър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна