Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Иванов: Добра практика е, че ДКЕВР направи цялостните одити на ЕРП-тата

Снимка: БГНЕС

Одитите на трите дружества ще дадат възможност наистина да се направи една цялостна оценка на дейността им, каза енергийният експерт Антон Иванов в интервю за предаването "Нещо повече".

Изнесените данни са стряскащи, но според мен това са предварителни данни, които предстои да бъдат оформени като актове. По тях вероятно ще има дълги уточнения, но важното е желанието на Държавната комисия да проведе систематичен одит на цялостната дейност и да направи обобщаващи оценки. Това за мен е най-важното е случая, добави той.

Дълго време чувахме, че Комисията няма достатъчен ресурс, за да осъществява цялостни одити. Но това е добра стъпка. Не може регулаторният орган да стои настрана от процесите и само административно да се изказва по принцип. Добрата практика е в дълбочина, както е в случая, и да се направят детайлни анализи, коментира Иванов.

По думите му инвестициите, необходими в България, за да има добри уреди за измерване, значително надвишават възможностите ни:

Самата ДКЕВР преди година излезе с решение на базата на доклада на трите дружества, че за България не е необходимо и разумно да се въвеждат т.нар. "интелигентни електронни електромери", т.е. ние сами сме решили, че ще си останем със старите електромери  и сега сме недоволни, че те мерят лошо.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна