Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма потвърждение, че самолетът на руския вицепремиер е преминал през въздушното пространство на България

През целия следобед българските държавни институции отказваха да потвърдят за Националното радио дали и защо самолетът на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин е преминал през въздушното пространство на България. Според румънските власти частният самолет на Рогозин е прелетял над Румъния и България на 9-и май на път за Молдова, въпреки че вицепремиерът има забрана за навлизане на европейска територия.

Дмитрий Рогозин е в списъка с руски официални лица, на които Европейският съюз наложи санкции, включително забрана за навлизане в европейска територия заради анексирането на Крим от Русия. Снощи румънският външен министър Титос Корлъциан каза в телевизионно интервю, че в разговор с български и румънски авиодиспечери пилотът на самолета ЯК-42 на авиокомпания "Рус джет" не е съобщил на 9-и май, че на борда има лица с наложени санкции от Европейския съюз. Румънците са потвърдили присъствието на Рогозин едва при кацането му в Кишинев, след което Румъния отказа обратен полет през въздушното си пространство. Властите в София обаче мълчат по темата и не потвърждават твърденията на Букурещ. От Министерството на външните работи препратиха въпроса към Министерството на отбраната. От Военното ведомство пък заявиха, че става дума за граждански полет и за това отговаря Министерството на транспорта. От там казаха, че не могат да предоставят такава информация, защото било въпрос на национална сигурност и трябва да се съгласува с Външно министерство.

До този час репортерският екип на "Хоризонт" не е получил потвърждение от пресцентровете на нито едно от трите ведомства. Сякаш полетът на руския вицепремиер през България в нарушение на санкциите изобщо не се е осъществил.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна