Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключовият свидетел по делото срещу Цветан Цветанов се появи час, след като бе обявен за общодържавно издирване

Снимка: Орлин Тодоров / Снимка: БГНЕС

Ключовият свидетел по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - Орлин Тодоров се появи изненадващо в Съдебната палата доброволно, буквално час, след като бе съобщено, че не е открит на домашния си адрес и е обявен за общодържавно издирване. На въпрос защо униформените не са го намерили в дома му той обясни, че сигурно е имал някакъв ангажимент.

Тодоров поясни, че е дошъл на днешното заседание, за да свидетелства, защото снощи съпругата му е получила призовката. Бившият директор на РЗБОП-Велико Търново на два пъти не се отзовава на призовките на съда. На предишното дело бе решено да бъде доведен принудително и да бъде глобен с 300 лв.

Бившият вътрешен министър и настоящ зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов е обвинен, че пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "Не!!!" на шест искания за СРС- та срещу бившия ръководител на БОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

Цветанов е обвинен и за това, че през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил около 50 000 лв. от бюджета на МВР с цел да набави облага за Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение в този размер за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по Закона за МВР.

Пред съда Тодоров каза, че през 2009 година от бивш служител на полицията в Търново е разбрал, че срещу него е образувано досъдебно производство и ще бъдат използвани СРС-та. По-късно тази информация е била потвърдена и от прокурорски  източник. Орлин Тодоров заяви, че не е имал лични отношения с бившия МВР шеф, познавал го само от телевизията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна