Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лимитите ще доведат до фалити и закриване на болници, смятат лекари и пациентски организации

Лекари и пациентски организации са категорични, че постановлението за лимити при финансирането на болниците е незаконосъобразно и е прието "на тъмно". Постановлението за лимити в работата на лечебните заведения предизвика вчерашните лекарски протести. Медиците настояха и да бъде актуализиран бюджетът за здравеопазване.

За такива лимити не се споменава и в Здравната стратегия до 2020 година, посочи д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Въвеждането на лимити и връщането към бюджетното финансиране ще доведе до нарастване на дълговете, фалити и закриване на част от болниците, смята доктор Кацаров.

Други последствия от въвеждането на лимити са ограничаване на конкуренцията между лечебните заведения, още по-тежки национални диспропорции в предлагането на медицински услуги, влошаване на качеството на медицинската помощ. И по думите на доктор Кацаров налагането на лимити означава, че част от пациентите няма да получат своевременно безплатен достъп до медицинска помощ, което им се гарантира по конституция.

Дори във внесения преди един месец Закон за изменение на Закона за здравето не е упоменато такова нещо. Постановлението е прието един ден преди Великден и обнародвано ден преди дългата ваканция в началото на май, вероятно с идеята никой да не го забележи. В приетата преди няколко месеца нова здравна стратегия не се споменава за лимити и връщане към бюджетно здравеопазване, обясни д-р Кацаров.

Доктор Радко Велков, организационен секретар на Сдружението на общинските болници в България каза, че заради приетото постановление има опасност всички общински болници да се закрият до два месеца.

   Доктор Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация коментира:
   Лимитите означават намаляване на техните бюджети. Това означава, че в момента, в който те си изхарчат лимита, което може да се случи в средата на месеца, примерно, оттам нататък те нито един пациент няма как да го отчетат към Здравната каса, а пък и да го отчетат, не се знае дали ще им бъде платен, защото, доколкото разбрах, Здравната каса продължава да твърди , че можело, ама ако са на кеф  и ако имало пари...
   И се пошегува:
   Може и на търг да разиграваме, с талончета, кой пациент първи да влезе , предлагам такава система да въведем в България. Госпожа Тодорова и министърката ще бъдат изключително доволни, защото ще се поберем в бюджета.

В отговор министърът на здравеопазването Таня Андреева съобщи, че постановлението ще бъде променено. Ще се отчита освен основното заболяване и евентуални придружаващи болести. Министър Андреева смята, че промените се налагат, тъй като клиничните пътеки дават изкривен подход към лечението на пациентите.
Във Варна министър Андреева каза още, че застава твърдо зад протестите на лекарите и разкритикува политиката на Здравната каса спрямо лечебните заведения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна