Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът с важни решения за студентското кредитиране и контрола по пътищата

Правителството заседава в "Евксиноград"
Снимка: БГНЕС

През 2015 година  държавата ще гарантира студентски кредити за 50 милиона лева, с 10 милиона  повече от тази година. Целта е да се осигурят средства при евентуално влизане на нови банки в системата "Студентско кредитиране".

На заседанието във Варна правителството реши, че ще отпусне близо 1,7 милиона лева на 23 общински училища в страната, за да се ремонтират тоалетни. Анализът на Министерството на образованието показва, че в 221 държавни и в 1400 общински училища състоянието на санитарните възли не отговаря на хигиенните изисквания и са направени предписания за извършване на ремонти. Отпускането на средствата е само първа стъпка за решаване на проблема в общини, които не могат да осигурят финансиране. 
Започва изграждането на единен център за видеонаблюдение и превенция на пътните нарушения. На вицепремиера и министър на вътрешните работи е възложено да проведе обществена поръчка за стационарните и преносимите камери и устройства за контрол на скоростта и за изграждането на единен център за обработка на нарушенията. След като центърът заработи, се очаква да намалеят пътните злополуки, загиналите по пътя. Да се ограничат корупционните практики и многократно да се съкрати времето за обработка на електронните фишове и на наказателните постановления. 
С друго решение, правителството реши, че стойността на лекарствата, които се отпускат по списък, определен от министъра на здравеопазването за военноинвалидите, ще са за сметка на държавния бюджет. 
Правителството прие и пътната карта по препоръките на Европейската комисия от последния мониторингов доклад. Планирано е изработването на обективни стандарти за атестиране и повишаване на магистратите и въвеждането на система за наблюдение и оценка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна