Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двудневно многонационално учение за провеждане на спасителни операции и масова евакуация започва край бреговете на Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Двудневно многонационално учение за провеждане на спасителни операции и масова евакуация започва днес край бреговете на Кипър. В него участват представители на службите за гражданска защита на 13 страни, сред които САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия и други европейски страни, както и наблюдатели от европейски служби и международни организации.

Многонационалното учение “Аргонавт 2014” се провежда в рамките на националния антикризисен план на Кипър. В отговор на кризата в Близкия изток то ще провери готовността на различните служби и агенции за спасителни действия в случай на необходимост от масова евакуация на цивилно население от рисковите страни през средиземноморския остров.

По време на учението в пристанището на град Ларнака ще се симулира процес на масово пристигане на цивилни граждани от района на Близкия изток. Ще се проверят в действие процедурите за тяхното посрещане, контрол, транспортиране и настаняване в определените места. Ръководството на спасителната операция ще се намира в Службата по гражданска защита в Ларнака, която представлява многонационалния координационен център за управление на евакуация от региона на Близкия изток. Ще бъде активиран и Центърът за управление на кризи в Министерството на външните работи, който ще координира действията на различните изпълнители.

По време на кризата в Сирия през миналата година Кипър заяви готовноста си да окаже хуманитарна помощ, като бъде основният транзитен пункт за евакуация на чуждестранните граждани от зоната на военния конфликт. За целта бяха определени пристанищата в Лимасол и Ларнака и летищата в Ларнака и Пафос. Островът бе такъв транзитен център по време на войната в Ливан.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна