Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само 5% от българите са използвали поне веднъж интернет банкиране при 45% средно за ЕС

Само 5% от българите са използвали поне веднъж интернет банкиране при 45% средно за Европейския съюз и 85-87 на сто за някои особено добре развити страни в това отношение, каза в предаването "Преди всички" Валентин Панайотов - председател на Асоциация банка на годината, който цитира данните на Евростат.

Той коментира причините: Опира до социалната структура на обществото, до доходи, възрастови различия, до образование. Следващото ниво в банкирането е мобилното банкиране. Бъдещето, или това, което на мен ми се струва, че ще се превърне в нещо като финансова революция в ритейл банкирането, е банкирането на дребно. Това е един гуру в тази област и се казва Бед Кинг, може би най-известният банков журналист, който пише по темите на иновациите. Той в една статия в края на миналата година прогнозира, че до пет години 50 процента от приходите на финансовите институции ще бъдат от мобилни транзакции.

През тази и следващата година у нас се очаква бум на издаването на виртуални и безконтактни кредитни карти и поставянето на такъв тип ПОС-терминали. У нас се организира първият международен Финансов форум "Иновации" от Асоциация Банка на годината и Висшето училище по застраховане и финанси, каза още Валентин Панайотов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна