Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждането на канализационна мрежа на Ямбол е забавено заради подпочвените води на Тунджа

Снимка: Община Ямбол

Изграждането на близо 70-километровата канализационна мрежа на Ямбол е забавено заради високите подпочвени води на река Тунджа. През летните месеци се очаква темпото да бъде ускорено и обектът да бъде завършен през пролетта на следващата година.

Строителството на канализацията и пречиствателната станция са на стойност 93 милиона лева и това е най-скъпият проект в областта. До момента обектът е изграден на 25%, но изпълнителите са работили при тежки метеорологични условия, обясни инж. Георги Чалъков:

Най-напред е каналът, който е най-труден и най-важен. Условията за изпълнението на канализацията са доста тежки, високи подпочвени води, предвид на това, че сме до река Тунджа; поява на суфозия, което затруднява много строителството, предвид високите подпочвени води; помпените станции се изпълняват по необичайна технология, спускащи се кладенци.

В момента няма проблем с разплащането на строителството, съобщи кметът на община Ямбол Георги Славов. Разплатени са около 10 милиона лева и до дни се очаква да бъдат преведени още няколко милиона на изпълнителите. Въпреки блокиране на плащанията по заемите по оперативна програма "Околна среда" от фонд "Флаг" кметът на Ямбол заяви, че не очаква проблеми с разплащането.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна