Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват реставрираната антична крепост "Перистера"

| обновено на 22.05.14 в 13:50

Реставрираната и изцяло обновена крепост „Перистера“ край Пещера ще бъде официално открита тази вечер. Крепостта е разположена на хълма „Света Петка” и е датирана към IV век от новата ера. Името "Перистера" на гръцки означава гълъб, гълъбово място, затова я наричат Крепостта на гълъба.

Античната крепост е реставрирана и изцяло обновена по проект на стойност 3,5 милиона лева. Проучванията започват през 2007 година. Ръководител на екипа археолози е доц. д-р Бони Петрунова – зам.-директор на Националния археологически институт с музей при БАН. 

Изцяло са разкрити стените на цитаделата, заемаща три декара, ъгловите кули и кулата порта. Разкрити са и 28 жилищни помещения, в които са намерени много керамика и предмети на бита. Вторият пояс крепостни стени загражда 12 декара. Има и трети, най – външен пояс, с който цялата площ на крепостта надхвърля 20 декара.

Уникалното за крепостта са двете ъглови кули - източната и южната, които са едновременно църкви. Това са единствените намерени в България църкви в крепостни стени. Смята се, че „Перистера” е един от първите центрове за разпространение на християнската религия по тези места.

В центъра на цитаделата има комплекс от мегалити с изсечени скални стъпала. Археолозите смятат, че мястото е било древно тракийско светилище. Според древните легенди мястото на хълма „Света Петка” край Пещера е с голяма енергийна сила и е открито още от бесите. 

През римската епоха – от II до началото на III век, на това място е бил изграден византийски гарнизон, тъй като наблизо е минавал един от главните пътища между Горнотракийската низина и Егейско море.

През 2012 година крепостта „Перистера” е обявена за паметник на културата с национално значение. Тя ще се бори за челно място сред най - известните чудеса на България. През ноември тази година тя ще бъде рекламирана на туристическите борси в Лондон и Лайпциг. 

"Перистера" ще се популяризира и чрез изпълнението на паралелния проект "Родопска приказка" с партньорството на съседните на Пещера общини Банак и Ракитово. Включени са и други забележителности в региона - пещерата "Снежанка", Часовниковата кула и храмът "Свети Димитър". Атрактивни за туристите са и намиращите се в непосредствена близост курорт "Свети Константин" над Пещера и язовир "Батак". 

Официалното откриване на крепостта "Перистера" е тази вечер в 19,30 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна