Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днешният вот във Великобритания е последна проверка на общественото мнение преди общите избори през май догодина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиони британци гласуват днес в изборите за Европейски парламент и в местни избори в Англия и Северна Ирландия. Очакванията са Партията за независимост на Найджъл Фараж да изпълни заканата си за "земетресение" на изборите, като вкара най-много британски депутати в европарламента. 

На днешните избори се гледа като на последна проверка на общественото мнение преди общите избори във Великобритания през май догодина.

Гласува се за всичките 73 британски места в Европарламента, както и за 4216 места за общински съветници, половината от които в Лондон.

Избирателните секции бяха отворени в 7 часа сутринта и ще затворят врати в 22 часа вечерта. Резултатите от местните избори ще станат известни в петък, докато тези за Европейския парламент ще бъдат оповестени късно в неделя вечерта след приключване на гласуването и в последната страна, членка на Европейския съюз.

На последните европейски избори през 2009-а година консерваторите получиха най-голям дял от гласовете, следвани от Партията за независимост (ЮКИП), лейбъристите и либералдемократите. Тази година обаче наблюдателите очакват безпрецедентна победа за ЮКИП. Последното проучване на общественото мнение в навечерието на изборите, поръчано на агенция "Опиниум" от вестник "Дейли мейл", отрежда 32-процентна подкрепа за партията на Найджъл Фараж срещу 25 процента за лейбъристите и 21 за консерваторите.

Либералдемократическата партия, която е коалиционен партньор в правителството, изостава чувствително в анкетите и е пред угрозата да не спечели депутатско място в Европарламента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени