Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Присъдата срещу Цветанов ще покаже дали от изключенията ще се въведат правила

Усещането от вчерашното поведение на Цветан Цветанов и адвоката му Менко Менков след съдебното заседание беше, че те са спокойни по делото за длъжностно присвояване, по което прокуратурата поиска 5 години лишаване от свобода и конфискация на половината имущество на бившия вътрешен министър. Това каза в традиционния си коментар в предаването "От петък до петък" журналистът Силвия Великова.

Цветанов е обвинен, че е разпоредил да бъдат изплатени 50 хиляди лева на бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров за време, в което Тодоров е в ареста, по дело за рекет, отстранен е от длъжност и няма достъп до класифицирана информация - все особености, които законът показва, че той не може да заема такава длъжност.

Този казус ще се окаже интересен, смята Силвия Великова:

Законът за МВР, който предвижда какво се прави, когато срещу лице от състава на МВР има образувано досъдебно производство, е написан достатъчно широко и неясно и може да се окаже, че не е имало колизия в това, че Орлин Тодоров е бил в ареста и в същото време е получил обезщетение за пенсиониране.

Според Великова това ще е тест и за начина, по който ще действа прокуратурата след присъдата на Цветанов и дали ще предприеме подобни действия  и срещу други вътрешни министри преди него.

Това са казуси, които ще покажат дали от тези изключения ще се въведат правила, коментира тя.

Силвия Великова коментира и прокурорската проверка срещу президента Росен Плевнeлиев заради срещата му с високопоставен представител на EVN: Това е абсолютно недопустимо поведение на прокурор, на който ние все още не знаем името. Целият абсурд в този случай е, че едновременно се защитава образуването на тази проверка и се казва, че в нея няма нищо незаконно и нередно, но ДАНС е прескочила правомощията си и в същото време се прекратява от върховен прокурор, според който трябва да се приложат разпоредбите на Конституцията. Няма как и в двата случая авторите да са прави.

Нямаше никаква изненада в избора на Петър Белчев за ръководител на Софийската районна прокуратура, каза още Силвия Великова и припомни, че предстои да бъде избран председател на Софийския апелативен съд, който избор се очертава да е интересен, тъй като отстраненият от поста Веселин Пенгезов може да реши да се кандидатира отново.

Притеснително съмнителни избори ни чакат, коментира Великова. Всички сме в очакване на "Костинброд -2". Дано да бъдем изненадани и такъв да няма.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна