Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спокойно е в Западна Украйна в деня за размисъл, но в източната част на страната има напрежение

| обновено на 24.05.14 в 17:29

В деня за размисъл преди утрешните президентски и местни избори в Украйна обстановката остава спокойна в столицата Киев и в западната част, но напрегната в източната.

По данни на Генералната прокуратура на Украйна, сепаратистите, действащи в югоизточната част на страната, се опитват с всякакви средства да попречат на избирателния процес. Оттам уточниха, че в Донецка и Луганска област се превземат избирателни участъци, унищожава се избирателна документация, повреждат се сървъри. Има и случаи на похищение на членове на избирателните комисии. 83 производства вече са регистрирани в двете области за опити за проваляне на изборите. Украински медии съобщават, че на блок постовете на изхода на Донецк  въоръжени хора с кавказка външност, за които се предполага, че са чеченци, спират всички влизащи в града коли, като грубо принуждават хората в тях да излизат и да показват документите си.  В разпространено видео дори се чува как един от тях казва: „Въвежда се военно положение и хора без документи разстрелваме“.

Президентът Олександър Турчинов и премиерът Арсений Яценюк участваха в молитва за Украйна в събора „София Киевска“ в столицата. По-рано министър-председателят Яценюк направи обръщение към украинския народ, в което заяви:
 
"Направихме всичко, за да изчистим избирателния процес от подкупи, схеми от типа „въртележка“ и изчезващо мастило, напълно е обезпечено финансирането и законодателната подкрепа за изборите. А бандитите и чуждестранните наемници ще уверя -  не ви е останало още дълго време, за да продължите да тероризирате нашия край."


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна