Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба "По следите на Светите Кирил и Методий" организира словашкото посолство у нас

Снимка: www.pravoslavieto.com

"По следите на Светите Кирил и Методий" могат да тръгнат посетителите на фотоизложба, организирана от словашкото посолство у нас по случай Деня на славянската писменост и култура.

Стъпките на светите братя разказани във фотографски пътепис от Павел Демеш - три години вървял с фотоапарат по следите на Кирил и Методий: "Тригодишното ми пътешествие завършвам тук в деня на 24 май на този прекрасен български празник. Без да се изживее този ден тук, на човек е трудно да разбере, какво голямо значение имат Кирил и Методий за българския народ". 

На 24 май България празнува своето духовно кръщение, припомни президентът Росен Плевнелиев, а славянската писменост и култура са обединявали българите през векове на трудности и са помогнали да съхраним националната си единтичност и духовност. "Тяхното дело промени културно-духовният облик на християнския свят. Нека не изграждаме изкуствени бариери, а да подължим делото на светите братя, издигайки нови мостове на сътрудничество и приятелство". 

Въпреки, че не пишат на кирилица в Словакия продължават да обичат Кирил и Методий - сподели словашкият посланик у нас Мариан Якубоци. Светите братя прекарали част от живота си в днешна Словакия по време на великоморавската мисия, чиято 1150 годишнина беше отбелязана преди година. 

"В днешно време е изключително важно всички да търсим и пазим онова, което ни свързва, а не разделя".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени