Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порошенко: Първата ми визита като президент ще бъде в Донбас

Петро Порошенко гласува в президентските избори в Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При гласуването си фаворитът за президент на Украйна Петро Порошенко заяви, че първата му визита като държавен глава ще бъде в Донбас.Той изрази надежда, че ще има победител още на първия тур, което определи като необходимост за бързото въвеждане на ред. Според него се правят опити Донбас да се превърне в Сомалия, но обеща бързи и ефективни действия.

На въпрос за евентуална среща с руския президент Владимир Путин, президентският кандидат посочи, че да се говори за стабилност без диалог с Русия е невъзможно. Той обаче отново повтори, че не признава Крим като част от Руската федерация:
По отношение на Крим позицията ни е достатъчно ясна - Крим е бил, е и ще бъде украински!
Петро Порошенко посочи, че ще бъде създадено министерство по въпросите на Крим, което ще се фокусира по въпросите на неговото връщане чрез международни документи, защита на украинските граждани, както и устройването на бежанците от Крим.
На въпрос на "Хоризонт" не се ли бои, че сред украинците може много скоро да настъпи евроскептицизъм, какъвто в България вече се усеща доста силно, Порошенко каза:
У нас днес цари еврооптимизъм, защото еврооптимизмът е позиция, която в значителна степен зависи от властта. И ако еврооптимизмът се проявява в това, че ще преодолеем корупцията, ако той означава изграждане на независима съдебна система, добър инвестиционен климат, ако това са европейските ценности, опираме до  качеството на живот. Ако хората усетят, че то се е повишило, не само по работната заплата и пенсиите, а и от гледна точка на културното развитие, възможността да се пътува и обменя опит, да се получава качествено медицинско обслужване и качествено образование, то това би било много важно. Желая това на Украйна и искрено на България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна