Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ББР пуска нови кредити за фермерите

Снимка: БГНЕС

Българската банка за развитие пуска на пазара нови кредитни линии за земеделските производители. Размерът на кредита е до 1 млн. лева при 5 % лихва и до 10 години срок на погасяване, съобщи Никола Стоянов - началник управление "Кредитиране на малкия и среден бизнес":

Земеделските кридити са две линии, като едната е насочена към инвестиционни кредити за земеделци, които искат да купят нова техника и да си закупят земя. Интересното по тая линия е, че по отношение на закупуването на земя може кредитът да е дълъг 10 години, което е трудно постижими за търговските банки. По отношение на машините стигаме до 5 години и най-интересното е цената. Тя е 5% и е фиксирана за първите 2 години, което е голямо облекчение. След това вече не е фиксирана, зависи от юрибора, но продължава да е на тези по-ниски нива. Сумата е до 1 000 000 лева и това не е случайно, защото ние бихме искали да обърнем повече внимание на малките земеделци. 

От новите кредитни линии ще могат да се възползват и животновъдите, уточни Никола Стоянов. Кредитите ще излязат на пазара през следващите два месеца.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна