Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът награди алпинистите от експедициите до Еверест

Снимка: БГНЕС

Участниците в двете национални експедиции до връх Еверест от 1984-та и 2004-та година получиха Почетния знак на държавния глава на специална церемония. 
Методи Савов, участник в изкачването преди 30 години и ръководил алпинистите ни преди десет години, сподели: 
През 1984-та година осъществихме изкачването на Западния гребен на Еверест. Той е наречен "Българският път" и до този момент не е повторен, както и минаване на български алпинист по три различни маршрута. Това постижение и до ден днешен няма аналог в света. Не случайно нашата общественост го наречене "най-голямото постижение на 20-и век в областта на спорта". В експедиция "Еверест 2004-та" бе направено успешно изключително драматично изкачване на върха без кислород. Освен великолепните изкачвания, по склоновете на Еверест останаха и три свидни жертви. Те завинаги ще останат в нашата памет.
Двете експедиции до най-високия връх са легендарни и написаха нова страница в летописа на българския алпинизъм, посочи президентът Росен Плевнелиев
Вие заведохте българите на Еверест. Екзюпери казва, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. За това днес вие сте исполини в очите на българите с впечатляващия ръст от 8 848 метра. Вие доказахте, че България има място на най-високия връх. Вие доказахте, че българите могат да бъдат заедно и да работят в екип и в най-тежките условия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна