Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Георги Лозанов: Партиите, които направиха негативни кампании, получиха негативен резултат

Снимка: БГНЕС

Комисията по култура и медии в Народното събрание ще изслуша днес отчет за дейността на СЕМ за периода 1-ви юли до 31-ви декември 2013-а година. Периодът включва събития като протестите на Ранобудните студенти, бежанската вълна, избор на генерален директор на БНТ.

В предаването "Преди всички" председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов обясни, че експертите им са констатирали, че медиите са отразили в цялата сложност и пълнота ситуацията около "Ранобудните студенти":

Що се отнася до бежанската вълна, констатирахме речта на омразата. Заедно с това нямаше съмнение, че тя не идва от медиите, а от политиците. Тази враждебна реч тръгна от бежанската вълна, но съвсем не приключи с нея, а влезе в репертоара на политиците в отношенията помежду им и цялото политическо говорене стана проява на враждебна реч. 

Очаквах предизборната кампания да е много по-компроматна, сподели доц. Лозанов:

Твърде ограничена беше агресията в кампанията. По-скоро тя беше вяла, с участие не на централните, а по-скоро на по-периферни играчи. Тези, които направиха негативни кампании, постигнаха негативен резултат. 

Медийният експерт открои като положителен момент изискването на Изборния кодекс предизборните материали в електронните медии да се означават като платени форми. Той е категоричен, че информационната кампания по отношение на преференциалния вот е била недостатъчна.

Интервюто с доц. Георги Лозанов може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени