Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болници внесоха жалба във ВАС за отмяна на лимитите

Снимка: БГНЕС
Държавни, частни и общински болници и Центърът за защита правата в здравеопазването внесоха жалба във Върховния административен съд, в която настояват фиксираните бюджети за лечебните заведения да бъдат спрени и отменени.

Подписите си под жалбата срещу твърдите лимити, които се въвеждат с постановление на Министерския съвет от 25-и април, тази година сложиха доктор Димитър Димитров -  председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването, доктор Явор Дренски - председател на Националното сдружение на частните болници,  доктор Неделчо Тонев - председател на Сдружението на общинските болници и доктор Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата на здравеопазването.

Опасенията на четирите организации са, че фалитите са неизбежни, а пациентите ще бъдат лишени от свободен достъп до болниците. Според лекарите чрез този нормативен акт ще бъдат наказани добре работещите и предпочитани лечебни заведения, в които се развива модерна медицина и се предлага качествено обслужване за пациентите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна