Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е вярно, че Великобритания напуска ЕС, ако Юнкер оглави ЕК, твърди британски правителствен говорител

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорител на британското правителство отрече съобщенията в германски медии, че премиерът Дейвид Камерън е заплашил да проведе по-рано референдума за членство на Великобритания в ЕС, ако Жан-Клод Юнкер стане председател на Европейската комисия.

Немското списание "Шпигел" разпространи новината, че Дейвид Камерън не може да гарантира оставането на Великобритания в ЕС, ако Жан-Клод Юнкер оглави Европейската комисия. Списанието прави заключението, че вота за Юнкер ще дестабилизира правителството на Камерън до такава степен, че то ще трябва да проведе по-рано планирания за 2017-а година референдум и вероятно британците ще гласуват за напускане на ЕС.

Говорител на премиера обаче заяви, че Камерън е заявил по време на официална вечеря в Брюксел, че не смята Юнкер за най-подходящ за поста и че избирането на човек, който не е реформатор, може да накърни репутацията на ЕС във Великобритания и да наклони везните от вота в полза на напускането на организацията. Говорителят, пожелал да остане анонимен, изтъкна, че не би желал да коментира изявления на Камерън по време на частни разговори, но може да потвърди, че плановете на премиера да проведе референдум не са се променили, но той няма намерение да го изтегля по-рано.

Дейвид Камерън обеща да предоговори условията за членство на Великобритания в ЕС преди референдума, което, според политическите налюдатели на Острова, ще бъде по-трудно, ако Европейската комисия се оглави от отявлен привърженик на интеграцията като Жан-Клод Юнкер.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна