Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е празникът на Свети Дух

Снимка: БГНЕС

Днес е празникът на Свети Дух, едно от лицата на Светата Троица. На този ден Църквата чества величието на източника на всичко живо. Свети Дух е обвързан и с редица езически вярвания. Предците ни са вярвали, че на Духовден душите на починалите се прибират и затварят чак до следващата година, до Велики четвъртък, когато пак ще се отворят небесните двери. Седмицата, която започва от Духовден, се нарича Русалска неделя. Вярвало се, че на Земята, в човешки образ, се въплътяват недобронамерени свръхестествени същества. Болните излизали сред природата, за да преспят на места, където расте билката росен или до лековити извори с надеждата, че ще се изцерят. 

У нас празник имат много селища, сред които е и Ямбол. Проявите обобщава кореспондентът на БНР Даниела Костова:

Денят на Ямбол за първи път е честван през 1936-а г. С решение на Общинския съвет традицията е възстановена преди 20 години. С тържествена литургия в най-стария ямболски храм "Света Троица" ще започне празничният ден. След церемонията по издигане на националното знаме и словото на кмета Георги Славов ще се проведе тържествена сесия на Общинския съвет и ще се връчат наградите за Деня на Ямбол. Тази година със званието "почетен гражданин" Общинският съвет удостои народната певица Славка Калчева.

Точно в 12.00 часа пред читалище "Пробуда" в кв. "Каргон" ще започне традиционният Народен събор "Света троица" с концерт "Каргонът пее и танцува". В следобедните часове в Художествена галерия "Жорж Папазов" ще бъде открита изложба "Светлината".

Празничната програма ще завърши с концерт на фолклорни групи "Който може, го може". Вечерта във възстановеното лятно кино ще бъде представен филмът "Шменти капели".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени