Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън иска незабавна проверка за предполагаем заговор срещу учебни заведения в град Бирмингам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че иска незабавна инспекция в училищата в отговор на голямата загриженост около сведенията за заговор от страна на мюсюлмани екстремисти да поемат контрола върху учебни заведения в град Бирмингам.

През март във Великобритания стана обществено достояние съдържанието на анонимно писмо, в което се излага схема за насаждане на повече ислямистка култура в държавните училища, като се назначават повече директори и преподаватели с консервативни ислямистки религиозни виждания. Миналата седмица проблемът се изостри изключително след като двама от министрите на Камерън – министърът на образованието Майкъл Гоув и министърът на вътрешните работи Тереса Мей – публично се критикуваха взаимно за начина, по който се работи по въпроса. В опит да въведе ред Дейвид Камерън, който през уикенда порица министрите, днес разпространи декларация преди публикуването на разследването на предполагаемия заговор от екип инспектори, известно още под кодовото название „Троянски кон”.

Защитата на нашите деца е едно от първите задължения на правителството, ето защо проблемът с предполагаемия ислямистки екстремизъм в училищата в Бирмингам се нуждае от спешна намеса, се казва в декларацията на Камерън. Премиерът допълва, че иска да лиши училищата от възможността да прикриват дейности, които нямат място в британското общество.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени