Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анджелина Джоли и Уилям Хейг домакинстват среща на високо равнище за сексуалното насилие по време на война

Снимка: geograph.org.uk
В Лондон започва 4-дневна среща на високо равнище за сексуалното насилие по време на военен конфликт. Домакини на срещата са британският външен министър Уилям Хейг и специалният пратеник на ООН Анджелина Джоли.

Събитието, наречено Глобална среща на високо равнище за спиране на сексуалното насилие по време на конфликти, е кулминацията на 2-годишна кампания за обръщане на внимание към сериозността на проблема.

Срещата, която се провежда в огромния изложбен център "Ексел" в Лондон, е най-голямата конференция по въпросите на сексуалното насилие в зони на конфликти в историята, с участието на представители на 140 държави. Кореспондентът на Би Би Си по международни въпроси Пол Адамс съобщи, че организаторите искат амбициозният форум да се превърне в пробуждане на света и осъзнаване, че сексуалното насилие не е неизбежна част от войната.

След 2-годишната кампания на Уилям Хейг и Анджелина Джоли 141 държави одобриха Декларация за прекратяване на сексуалното насилие, но целта сега е да се направят конкретни стъпки, включително подобряване на разследването и документирането на случаите на сексуално насилие и оказване на по-голяма помощ на оцелелите потърпевши.






БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени