Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Военна информация" не е предала 33 архивни дела на Комисията по досиетата

Снимка: БГНЕС

Служба "Военна информация" към Министерството на отбраната все още не е предала 33 хиляди архивни дела на Комисията по досиетата, каза президентът Росен Плевнелиев, който посети централизирания архив на Комисията в Банкя и разговаря с председателя й Евтим Костадинов. 25 години след началото на демократичните промени трябва да приключим темата с архивите на Държавна сигурност, призова президентът.  

Има три институции, които остават да добавят последни документи, за да можем да кажем, че всички архиви са събрани тук в Комисията. Първо, Националната разузнавателна служба на 99 процента отчитаме, че са си свършили работата. "Военна информация" е втората институция. Искам да апелирам към правителството и да кажа, че "Военна информация" не са изпълнили поетите ангажименти по начина, по който бяха декларирани. Има още 33 хиляди архивни дела, които още не са предоставени на Комисията.

И нека в рамките на 25-годишнината на началото на демократическите промени в рамките на тази година да затворим изцяло миналото, да съберем документите и да ги направим достъпни по един достоен начин на нацията.


И третата институция, която считаме, че не е проблем и има още мъничко обем работа за вършене, е Министерството на правосъдието чрез Агенция "Изтърпяване на наказания".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна