Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курбан за геотермална вода направиха край Ерма река

Снимка: Радостина Чернокова

Стотици хора се събраха на курбана в местността „Чукара“ край златоградското село Ерма река по повод началото на сондажа за геотермална вода.

Цяла нощ майстори-готвачи приготвяха 1300 килограма месо в 40 казана. Рано тази сутрин курбанът осветиха духовници от църковното настоятелство и мюсюлманското вероизповедание, каза кметът на селото Зарко Хаджиев и съобщи как ще бъде раздавано:
Има 14 пункта, специално социално слаби, болнолежащи и с минимални пенсии по списък, който сме го изготвили заедно с кмета на общината. Освен това днес сутринта в основите на обекта беше заклана овца, което е с черна овца същинският курбан, и пак беше раздаден на социално слаби лично от мен днеска в селото. Хаирлия да е, и на късмет оттук-насетне, да може да излезе тази минерална вода и да ги лекуваме, не само да ги храним хората. 
Стратегическият проект за общината ще промени развитието на Златоград и ще осигури работа за населението в района, допълни кметът Мирослав Янчев:
Това е една възможност на Община Златоград в следващите няколко месеца да реализираме сондажа, да видим, че водата я има, че водата е на 90 градуса, както са правени проучвателните сондажи, че отговаря сондажът на всички изисквания, вече за да се експлоатира и в бъдеще време за отопление на общински сгради и за развитието на балнеологията.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна