Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондонският кмет Борис Джонсън разкритикува бившия премиер на Великобритания Тони Блеър за Близкия изток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-популярният британски политик в момента - кметът на Лондон Борис Джонсън, остро критикува вижданията на бившия премиер на Великобритания Тони Блеър за Близкия изток.

Опитът на Тони Блеър да пренапише историята омаловажава аргументите на Запада за намесата в Ирак, заяви кметът на Лондон Борис Джонсън в необичайна лична нападка срещу бившия британски премиер.

Тони Блеър заяви през уикенда, че ставащото в Ирак е следствие от неуспеха за справяне с кризата в Сирия, а не резултат от намесата на Съединените щати и Великобритания през 2003-та година.

Изявлението му обаче бе критикувано от видни фигури от Лейбъристката партия и други политически кръгове. Лондонският кмет обвини бившия лидер на лейбъристите, че е изпратил британски войски в кървавия конфликт „в името на личното му его”.

В личната му колонка във вестник "Дейли телеграф" Борис Джонсън пише, че Блеър и тогавашният американски президент Джордж Буш са показали невероятна арогантност с убеждението си, че свалянето на Саддам Хюсеин няма да доведе до нестабилност в страната, в резултат на която загинаха 100 000 иракчани и стотици британски и американски войници. Някой трябва да каже на Тони Блеър да млъкне или поне да приеме реалността за бедствието, което помогна да бъде причинено. Тогава може и да да бъде изслушан, изтъкна Борис Джонсън.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна