Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите лидери обсъждат при президента варианти за излизане от политическата криза

| обновено на 17.06.14 в 12:18


Политическите лидери обсъждат при президента Росен Плевнелиев актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза. На Консултативния съвет за национална сигурност присъстват премиерът, председателят на Народното събрание, министърът на вътрешните работи и лидерите на основните политически партии.

Междувременно пред сградата на "Дондуков" 2 се проведоха няколко протеста. Полицейски кордон опасва сградата на президентската институция. Протестиращите са разположени зад метални заграждения. Тази сутрин, когато участниците в КСНС влизаха на "Дондуков" 2, протестиращите бяха 3 групи. Привърженици и депутати на партия "Атака" носиха плакати с искане за незабавна оставка и избори на 27-и юли. Те останаха десетина минути, след като лидерът на партията Волен Сидеров влезе в сградата. Втората група бяха петдесетина представители на "Движение за национално единство и спасение", които призоваха за политически диалог. Те разположиха маса със снимки на основните политически лидери в страната. На метри от тях представители на "Протестна мрежа" продължават да скандират "Оставка" и носят плакат за провеждането на референдум за нови изборни правила. Те подпалиха с вестник и изгориха знаме на Българската социалистическа партия.

"Атака" е "за" задължителното гласуване, заяви лидерът на партията Волен Сидеров на влизане в президентството. Преди парламентарните избори, които според него трябва да се състоят на 27-и юли, трябва да бъде приет и образователен ценз за гласоподавателите. Според него още днес трябва да има оставка на кабинета. Лидерът на "Атака" не изключи договорка между ГЕРБ и БСП за управление в рамките на настоящия мандат:

Ако се направят много бързи промени в Изборния кодекс – днес, утре, в други ден, естествено съпроводено с оставка на Орешарски, то на 27-и юли можем да проведем избори. Не виждам причини да бавим, при положение че мандатоносителят каза, че не подкрепя правителството, другата партия, която го подкрепя – също не иска вече да го подкрепя. Тогава за какво те в момента се отдръпнаха - това е въпросът, който трябва да се отправи към Станишев, Местан и Борисов. Аз съм за бърза оставка и за бързи избори, но виждам едно отдръпване от трите други партии в парламента. Според мен те се договарят в момента. Няма да се учудя, ако видим договорка между ГЕРБ и БСП - в този парламент да направят нов кабинет. В момента, доколкото разбирам, текат много трескави договаряния и въобще какво ще става, кой ще бъде във властта.

За бъдещето на партия "Атака" лидерът й е готов да организира допитване, което да отговори на въпроса дали партията е нужна в политическото пространство: Тази партия беше повикана от хората. Те ми казаха "Създайте я, защото говорите правилни неща, направете и партия". Ако хората кажат, че няма нужда да съществува, по същия начин ще се съобразя с тях.

Днешният Консултативен съвет при президента е абсолютно безсмислен и няма да донесе нищо добро за страната, защото узаконява политическата мафия в България, заявиха от пресцентъра на партия "България без цензура".

Припомняме, че президентът насрочи заседанието с аргумента, че не може да приеме политическите лидери да се замерват с дати за предсрочни избори през медиите в опит парламентарните партии да постигнат съгласие помежду си в сложната политическа обстановка. Очаква се на „Дондуков“ 2 партийните лидери да се договорят кога да се проведе предсрочният вот. До посочване на конкретна дата обаче може и да не се стигне заради различията между партиите.

От ГЕРБ смятат, че краят на септември е най-подходящото време за провеждане на парламентарните избори. Първоначалните предпочитания на ДПС бяха избори до края на годината – в края на ноември или на 7-и декември. От „Атака“ поискаха незабавни избори. Вотът да е до края на следващия месец, предложи лидерът на БСП Сергей Станишев, с чийто мандат управлява правителството на Пламен Орешарски. От партията вчера обявиха, че Левицата няма да предлага дата за избори на КСНС, че участниците в днешното заседание няма да насрочат дата, а партиите ще се споразумеят за това след консултации. Преди да бъде насрочена дата за предсрочния вот обаче трябва да е ясно кога правителството ще подаде оставка. В противен случай по Конституция президентът не може да насрочи парламентарни избори. Управляващи и опозиция очакват отговор на този въпрос на заседанието на „Дондуков“ 2.

Партиите трябва да се договорят и за приоритетите в работата на 42-рия парламент, ако се стигне до насрочване на дата за избори. Освен общоприемлива дата за предсрочни избори, президентът очаква от Консултативния съвет:

Да имаме съгласие за процедура за избор на еврокомисар за България. Да имаме съгласие за важни реформи, които не ни чакат, и проблемни казуси, които не могат да бъдат отлагани – тук визирам „Южен поток“, спрените еврофондове по две оперативни програми, имаме да решаваме въпроса с бюджета – кой и кога ще го прави. Имаме също така да решаваме и темата с национално отговорни реформи, които не ни чакат и не се интересуват от това кой кога ще прави избори, визирам пенсионна реформа, реформа в сектор „Здравеопазване“, сектор „Енергетика“.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна