Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Стратиева подновява участието си в европейския рали шампионат

Екатерина Стратиева подновява участието си в европейския рали шампионат
Снимка: Личен архив

Екатерина Стратиева ще поднови участието си в европейския автомобилен шампионат с рали "Ипр". Българката води убедително в класирането при жените, след като спечели рали "Азорските острови".

Три дамски екипажа ще стартират на "Ипр", като Мелиса Дебакер (Peugeot 207 S2000) е реален претендент за място в топ 10 на генералното класиране.

Заявките за Европейския рали шампионат са над 100, а успоредно с тях близо 60 екипажа ще карат за националния, коментира Стратиева преди да започне опознавателните тренировки.

Рали "Ипр" се очертава като най-силния кръг за сезона. Само при автомобилите с предно предаване сме 65 автомобила, а в дамската купа сме три. Реално погледнато този път нямам голям шанс, защото Дебакер познава отлично трасето, но това определено не означава, че няма да дадем всичко от себе си. Работихме много здраво, за да стигнем дотук и няма да се предадем толкова лесно, допълни тя.

Рали "Ипр" включва 20 отсечки, които покриват рекордните за сезона 294,79 километра.

Ще караме близо 300 километра, от които 190 в събота. Същевременно отсечките съвсем не са леки, напротив. Трасетата са предимно тесни, с много разклони, а канавките встрани от пътя обикновено са дълбоки. Фракцията и калта, която водещите екипажи вадят на трасето, правят задачата ни още по-тежка. Записките са много специфични. Тук липсват класическите ориентири, тъй като навсякъде е равно и е много лесно да изпуснеш някой от разклоните или друго възлово място. Ще караме и с напълно новата шарка на гумите за асфалт, така че ще ми се наложи бързо да свикна с промяната, допълва още Стратиева, която отново ще е зад волана на своя Citroen C2 R2 Max.

Фаворит в Белгия отново е осемкратният победител Фреди Лойкс. Той ще се състезава с бившата Skoda Fabia S2000 на Димитър Илиев, която екипът на националния шампион продаде след края на миналия сезон.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени