Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралят на Испания Хуан Карлос абдикира

Фелипе Шести сяда на престола в полунощ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският крал Хуан Карлос подписа днес закона, който му позволява да абдикира. Видимо развълнуван, 76-годишният монарх сложи своя подпис, като едва сдържаше сълзите си. Той направи това в присъствието на цялото кралско семейство, включително на своя син, престолонаследника принц Фелипе, който след това го прегърна.

В полунощ 46-годишният Фелипе ще стане крал под името Фелипе Шести. Утре той ще положи официално клетва.

Премиерът Мариано Рахой подчерта, че испанците трябва да се гордеят с начина, по който се извършва предаването на властта. Въпросът монархия или република не стои на дневен ред – в това бяха единодушни управляващите от Народната партия и главната опозиционна сила. И в двете камари на парламента законът за абдикацията беше приет с огромно мнозинство.

Мадрид е пълен с цветя, знамена и разнообразни сувенири с ликовете на новото кралско семейство – Фелипе, Летисия, престолонаследничката Леонор и инфанта София. Кметството призова всички жители на столицата да участват в тържествата и да закачат знаме на дома си в чест на събитието.

Шегаджии свързаха кралските събития с представянето на Испания на Мондиала, като след загубата от Холандия пуснаха в интернет писмо, уж изпратено от Хуан Карлос до треньора на "Ла роха" Висенте дел Боске.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна