Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Заимов: Само отмяна на валутния борд може да разклати банковата ни система

Снимка: БГНЕС
Бившият подуправител на БНБ Мартин Заимов коментира в "Преди всички", че само отмяната на валутния борд би могла да разклати банковата ни система.
Сегашният подуправител на Централната ни банка Цветан Гунев е обвиняем за длъжностно престъпление, че не е наложил мерки, които да спрат източването на Корпоративна търговска банка. Мартин Заимов определи колегата си Гунев като съвестен професионалист.    
Аз не разбирам добре българската съдебна система, съдейки за нея от мнения на партньори от Европейската комисия, съдейки от хора, които са били в подобна позиция, незаслужено. Българската съдебна система не е много ефективна и не се отличава все още с необходимото качество, коментира Заимов.
Няма как да се разклати банковата ни система. Единствената възможност е, ако Народното събрание реши да отмени Закона за валутния борд. В България има 27 банки и голямата част от тях са много стабилни. Няма хипотеза, при която външни интереси да доведат до трусове на банките в България.

Активите на българските банки са 85-86 милиарда лева. Резервите на Централната банка, които гарантират българския лев, са от порядъка на 28 милиарда лева. Каква е тази организация или тези хора, които могат да нарушат равновесието на подобна система, каза още Мартин Заимов.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Мартин Заимов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна