Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор от БНБ

| обновено на 20.06.14 в 19:24
Снимка: БГНЕС

Около 12 часа в Българската народна банка (БНБ) е получено писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, в което търговската банка е информирала за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции.

На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор.

От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори. Ръководството на централната банка е в пряка комуникация с основните държавни институции.

Министерството на икономиката и енергетиката информира, че дружествата, за които то отговаря, работят стабилно и в нормален режим. Министерството не разполага със сметки в КТБ. Няма непосредствена заплаха от блокиране на дейността на ведомството и държавните дружества, както и за изпълнение на текущите им финансови задължения към партньори и контрагенти. Изплащането на трудовите възнаграждения на служителите в системата на министерството и дружествата към него няма да бъде нарушено.Търговските дружества в системата на МИЕТ спазват правилата за деконцентриране на паричните си средства във няколко финансови институции. Така се гарантира ликвидността на държавните дружества и тяхната стабилност. 

Затворени са офисите на КТБ в Бургас, предаде кореспондентът на БНР Даниела Костадинова. Близо 30 души се събраха пред централния офис на финансовата институция, за да получат повече информация за депозитите си, но служителите ги информираха, че банката ще работи чак в понеделник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна