Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Василев: Пеевски е поръчал да ме убият за 5 млн. долара

Пеевски: Убиецът вика "дръжте убиеца"

| обновено на 23.06.14 в 13:13

Австрийската криминална служба се включи в ескалиращата борба между двама големи български бизнесмени, пише в днешния си брой австрийският вестник "Дер Щандард". В статията се уточнява, че става дума за собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и за депутата от ДПС Делян Пеевски. Журналистът Маркус Бернат пише, че заради смъртни заплахи, получени от един банкер в хотел във Виена, българската прокуратура е била помолена да издаде заповед за задържане на бившия му бизнес партньор. "Дер Щандард" обаче уточнява, че не е получил официално потвърждение за това от австрийската служба. По думите на говорителя Марио Хайл не може да се дава информация за издирвания, които не са публични.

Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря. Такъв есемес е получил Цветан Василев, докато е бил по работа във Виена, а заплахата идвала от бившия му бизнес партньор Делян Пеевски, твърди самият Василев пред австрийското издание. Заради този смс той удължил престоя си в Австрия, откъдето се очакваше да се завърне миналия четвъртък или петък.

"Дер Щандард" разказва как още на 22-ри май Василев, един от най-големите, но и най-противоречиви предприемачи в България, е получил телефонно обаждане, отново в хотела във Виена. На банкера било съобщено, че Пеевски търси убиец, чието име вече се знае. Бившият бизнес партньор на Василев щял да плати 5 млн. долара за убийството му. Банкерът помолил Криминалната служба във Виена да започне разследване. След втората заплаха с есемес институцията се е активизирала.

Сега Виена изглежда въвлечена в борбата между двамата бизнесмени от балканската държава, в която става дума за много повече от спор за кредити в размер на стотици милиони, посочва още "Дер Щандард". Става дума и за проекта "Южен поток", за независимостта на българската правосъдна система, намесата на българското правителство в обществени поръчки и успешните приватизационни сделки на двамата предприемачи.

Австрийският вестник разказва как в продължение на десет години Делян Пеевски и Цветан Василев са били партньори, как строителните им фирми кандидатствали за "Южен поток" и на 27-и май получили поръчката. Още тогава Пеевски вече е бил поел контрола над дяловете на Василев. Изданието подчертава, че Корпоративна търговска банка е трябвало да премине под специален надзор на Българската народна банка.

"Дер Щандард" допълва, че в България Цветан Василев е обект на критики от страна на много неправителствени организации и медии заради мащаба на участията му - от лозарство през мобилни комуникации, бензиностанции до строителство. Вестникът припомня как краткосрочният избор на Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция за национална сигурност преди година активизира антиправителствени протести.

Според изданието в рамките на започнало разследване към българската прокуратура миналия петък била отправена молба за ареста на Делян Пеевски. "Дер Щандарт уточнява", че информацията не е официално потвърдена. От нашата прокуратура отрекоха да са получили искане за задържане на Пеевски. Такова нямало нито в МВР, нито в СГС, в чиято компетентност е да разглежда европейска заповед за арест.

Не съм пращал такъв есемес, не съм отправял никакви заплахи към Василев, отдавна нямам никакви контакти с него, няма и да имам. Това са глупости. Клевети, за които трябват доказателства. Никога не се е случвало такова нещо, никога не съм предлагал на никого пари за убийство. В главата ми дори не се е раждала такава гнусна идея. Това, което знам, е, че Василев се занимава с такива работи. Така Делян Пеевски коментира пред агенция ПИК информацията, излязла в австрийския вестник, че е поръчал убийството на Цветан Василев.

Нямам абсолютно никаква комуникация с лицето Цветан Василев от месеци и това може лесно да се докаже. В момента се прожектира един пошъл турски сериал за отклоняване на вниманието. Крадецът вика дръжте крадеца, или по-скоро убиецът вика дръжте убиеца. Василев действа първосигнално, банално. Отклонява обществения фокус от изнесените по медиите факти за източване към свързани с него фирми на КТБ. Става дума за суми от милиард и нещо – както виждате, банката е пред национализация. Вместо да се върне и да даде честно всички отговори тук, пише сценарии за сериалчета във Виена с неговите платени приятелчета клакьори (Ернст Гайгер, шеф на 3-и отдел във Федералната криминална полиция на Австрия, близък приятел на международния аферист Барак Алон).
Стига се е крил като мишка, да се върне и да обясни за парите. Подавам сигнал срещу него и двамата негови храненици в прокуратурата
, казва още пред ПИК Пеевски.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна