Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелените" поискаха забрана за изсичане на горите във вододайни зони

Снимка: wwf.bg

Необходима е частична или пълна забрана за изсичане на горите, които се намират във вододайните зони, посочиха от партия "Зелените".

Изсичането на горите и бетонирането на коритата на реките са сред основните проблеми. Освен това България изостава и в прилагането на европейското законодателство, заяви председателят на "Зелените" Борислав Сандов. Той коментира една от евродирективите, според която трябва да се направи оценка на риска от наводнения:

Имаше ангажимент Регионалното министерство да поръча такива планове да се направят модели точно за наводнения. Тези модели обаче за съжаление все още не са приложени. Дори да съществуват някъде, за някои части, те остават в институциите, в папките на чиновниците, но реално не намират приложение, за да може да бъдат избягвани такива кризи.

Сандов обясни още, че липсва и така наречената "стратегия за адаптация" към климатичните промени, които у нас са факт:

Най-основно климатичните промени предизвикват екстремни прояви на времето, на климата, изразяващи се в наводнения. Това е най-често срещаното в България като следствие на климатичните промени. Наскоро приехме Закон за предотвратяване на климатичните промени, в който няма нито една дума за адаптация. Започна работа по стратегия за адаптация. Създаде се една работна група. За последната година и половина откакто се създаде, не се е срещала.

"Зелените" уточниха и необходимите мерки:

Горско-стопанксите планове могат да предвиждат подобни действия, да се съобразяват с подобни рискове. Може да се наложи частична забрана, защо не и пълна забрана за изсичане на ключови гори, които са така наречените охраняващи гори, които са горите в изворните, във вододайните зони, обясни Борислав Сандов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна