Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпускат по 10 хиляди лева на семействата на загиналите в наводненията

Снимка: БГНЕС

По 10 000 лева еднократна финансова помощ ще получат семействата на 13-те загинали при наводненията във Варна и Добрич през изминалата седмица, реши правителството.

519 са подадените молби в дирекцията на Агенцията за социално подпомагане от пострадалите от наводненията в страната, съобщи заместник социалният министър Лазар Лазаров. Най-много са молбите от Добрич и Варна:
В размер на десет хиляди лева. Тя ще се изплаща от териториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане по постоянен адрес на законните представители и правоимащите лица.
Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев призова местните власти по-бързо да подготвят документите за оценка на щетите, за да бъдат подадени в Междуведомствената комисия и пострадалите да бъдат подпомогнати. Търсят се допълнителни резерви от бюджета, за да се покрият щетите от бедствието:
Трябва да уточним в координация и взаимодействие с кметовете от какво най-много имат нужда хората, да бъдат изготвени списъци и ще потърсим начин, включително чрез външна помощ, да бъдат доставени тези неща по най-бързия начин. Едва ли щетите ще достигнат до такива размери, че да имаме право да се обърнем към Фонд "Солидарност" на Европейската комисия, че да използваме средства от там.
Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев допълни, че се прави опис на засегнатите от бедствието земеделски площи.
Това, което ще направим, включително да активираме възможности на Европейската комисия, тези площи, които са 100 процента отпаднали, ние имаме механизъм, по който до 80 процента да възстановим разходите по дадените култури, другото е въпрос на правителствени решения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна