Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отново не събра кворум, за да прекрати пълномощията на Станишев

Атанас Мерджанов: Ако и утре няма кворум и ако не се проведат политическите консултации, БСП ще излезе със специална декларация

| обновено на 26.06.14 в 10:56
Снимка: БГНЕС
Народното събрание и днес не заседава поради липса на кворум. В началото на пленарното заседание се регистрираха 104 народни представители. При повторната регистрация бяха регистрирани 109 депутати. ГЕРБ и "Атака" не бяха в пленарната зала. 
И днес така и не се гласува прекратяването на пълномощията като народен представител на лидера на социалистите Сергей Станишев. Преди дни Станишев съобщи своето решение да заеме мястото си на евродепутат в Европейския парламент. Като причина той изтъкна голямата му ангажираност като председател на Партията на европейските социалисти. Решението трябваше да бъде взето още вчера, но това не се случи отново поради липса на кворум в пленарната зала.
Решението на ГЕРБ беше взето, след като групата се събра на заседание. Цецка Цачева каза, че причината са изказвания на БСП в сутрешните блокове: Толерантността, която ГЕРБ проявява и персонално чрез господин Борисов, да служи за заявления от типа на: "нямаме нужда от вас", "не се възгордявайте", в този момент, в тази тежка критична ситуация за държавата, това е безотговорно поведение. Чух се с господин Борисов. Той не е доволен от решението на групата, което сме взели, за да направим кворум, защото по този начин дадената от него дума не е изпълнена, но в крайна сметка всичко има праг, всичко има граница на търпение. Тази сутрин колеги от Коалиция за България минаха всякакви граници.
Цецка Цацева обясни, че освобождаването на Сергей Станишев от депутатския пост трябва да мине и през решение на българския парламент: Има текст в Изборния кодекс, че 7 дни преди свикването на заседание на Европейския парламент избраните народни представители, министри и така нататък се прекратяват. За мен този текст не кореспондира с Конституцията, защото какво значи по силата на Изборния кодекс? Настоявах изключително много миналата седмица нашите двама колеги, бивши народни представители, днес членове на Европейския парламент, да бъдат освободени. Тезата се подкрепя и от страна на Движението за права и свободи. Министър беше освободен, така че от тук насетне ние държахме да бъде спазена Конституцията по отношение на нашите членове. Ако това е така, значи няма нужда от нас и спокойно, господин Станишев. Питам се защо, защо е подал тази молба?

Цачева каза, че решението на ГЕРБ е утре отново да участва в опита за кворум. 

Ако и утре няма кворум и ако не се проведат политическите консултации, БСП ще излезе със специална декларация, заяви председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов. Той коментира, че с днешното поведение на ПГ на ГЕРБ е станало ясно, че Бойко Борисов не може да ръководи своята парламентарна група:

Очевидно Борисов не може да ръководи своята парламентарна група. Днес той беше бламиран и следва да си зададем въпроса, в утрешния ден ще бъдат ли възможни консултациите? Самият Борисов с какъв мандат ще участва на тези консултации, ще бъде ли подкрепен той от собствената си парламентарна група? Очевидно е, че предстоящите парламентарни избори много силно притесняват и изнервят народните представители от ГЕРБ, които очевидно се борят за реденето на листите. Българският парламент, както и всяка българска институция, не са детска градина, за да си играем.

Заместник-председателят на парламента и депутат от ДПС Алиосман Имамов прогнозира по-ранни избори, след като днес за пореден път парламентарното заседание се провали поради липса на кворум:

Ако наистина е така и утре и през следващите дни, то със сигурност ще ускори датата на изборите и всички процедури, свързани с изборите. Това се е случвало и в други дни на този парламент. Липсата на кворум е едно хронично явление за този парламент за съжаление, но аз вече казах, ако продължава така, очевидно е, че ние не можем да работим. Ако няколко дена не работи парламентът, на всички ще стане ясно, че ще трябва да се търсят решения. На консултациите утре трябва да се стигне до окончателно решение, ще работи ли парламентът, колко дни и какви закони ще обсъжда и приема?



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени