Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителите вече ще получават осем заплати при пенсиониране

Снимка: БГНЕС

Осем брутни заплати ще получават учителите при пенсиониране. Това предвижда новият колективен трудов договор за средното образование, който влиза в сила от следващата учебна година.

След тримесечни преговори с министъра на образованието Анелия Клисарова синдикатите се похвалиха с най-добрия колективен трудов договор. Вместо досегашните шест брутни заплати обезщетение при пенсиониране учителите ще получават осем, което средно е с 1600 лева повече.

Извоювано е и увеличение на парите за работно облекло - 350 лева годишно за учители и 250 лева за непедагогически персонал, съобщи председателят на синдиката на учителите към КНСБ Янка Такева.

Трите бонуса, които получават преподавателите - в началото на учебната година, за 24-и май и за Коледа, са ясно разписани. Освен това за първи път в колективния трудов договор се намалява норматива на преподавателите по история, география и философия.

От 720 часа на 684 часа. Това разкрива някъде около 250 нови работни места за тези категории учители, каза Такева.

Минималната стартова заплата за младшите учители се увеличава от 500 на 530 лева. Такова увеличение ще получат над 24 хиляди преподаватели.

Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров допълни:

Колективният трудов договор ще бъде една бариера за всеки управляващ след това да има политическо вмешателство в системата.

Договореното се очаква да стане факт следващата сряда, когато на заседанието на правителството министрите трябва да одобрят договора.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна