Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският шоколад се конкурира с швейцарския

Инвестициите в преработвателната индустрия са изключително полезни за българското земеделие, защото чрез тях се повишава търсенето на земеделски суровини и продукти, които се произвеждат в страната ни. Това заяви министърът на земеделието и храните  Димитър Греков при откриването на обновена линия за производство на шоколадов десерт във фабриката за шоколадови продукти и бисквити в София.

За работата на тази инсталация ще се използват българско брашно и мляко, и освен това се отварят нови работни места. Това ще има положителен ефект върху икономиката ни и дава добър сигнал за чуждестранните инвеститори, заяви вицепремиерът  Даниела Бобева.

Със сегашната инвестиция от близо 13 милиона лева общите инвестиции на големия швейцарски концерн за последните 10 години в България надхвърлят 146 милиона, а фабриката в София осигурява работа на 730 души. Коментар на Даниела Бобева.

Това е една сладка инвестиция в прекия и в преносния смисъл на думата. Това е една поредна инвестиция на "Нестле", позната на глобалния пазар компания, която подслажда живота ни и дава енергия на децата ни. Компанията е в България вече 20 години. Беше един от първите инвеститори в България - и то успешни инвеститори.

Това означава, че не само България е една от добрите дестинации за инвестиции, но че тя може да бъде източник на добри печалби за инвеститорите.

Статистиката сочи, че всяка секунда в света се консумират по 14 шоколадови блокчета, произведени в София от някогашната фабрика "Малчика". 

"Нестле"-България изнася повече от 400 милиона "Кит-Кат" блокчета в много страни по света, включително и в претенциозни пазари като Великобритания, Франция, Германия, в самата Швейцария и много други. Ако баба ми беше жива, щеше да каже: "Хей, тази "Малчика" докъде стигна!"


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна