Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Има абсолютна абдикация на властта от елементарните й задължения

Снимка: БГНЕС

Това, което се случва, и проблемът с банковата система според мен е създаден във връзка със слухове и с абсолютната абдикация на властта от елементарните им задължения. Това заяви в предаването „От петък до петък“ Татяна Дончева.

Час по-скоро политическите сили трябва да излязат с датата за изборите, да се подкрепи създаването на служебен кабинет от сериозни хора – това още повече тежи върху президента в момента, да няма никакво залитане в посока ГЕРБ-ове, стари муцуни, нови муцуни и подобни. /…/ Второто, което трябва да се извърши, е – Стоян Мавродиев от Комисията за финансов надзор да млъкне, да се окаже пълно съдействие на длъжностните лица на комисията за изпълняване на законовите задължения на КФН по отношение Общото събрание на "Булгартабак" до изясняване и представяне на документите на истинския собственик. Правителството, независимо в оставка или не, и Централната банка трябва да си направят сметка на парите и да направят нужното – там, където има възможности, акционерите на банките да направят финансови инжекции с увеличение на капитал или с друго, да го направят. Тази история с Първа инвестиционна банка на практика е създадена от слухове, обаче ние сме царе да си правим проблеми сами. Пламен Орешарски, докогато и ще да бъде в Министерския съвет, до последната си минута трябва да направи това, което би направил Пламен – финансистът. Аз знам какво може да направи той и смятам, че трябва да го направи. До последната си минута в МС има шанс да направи нещо, малко за умиване на лицето – смятам, че няма да му бъде излишно. Той е опитен финансист и знае мерките, които трябва да бъдат направени.

За случилото се с КТБ, Дончева изказа мнение: Тук става дума за Пеевски – Доган, които не искат да връщат едни пари на КТБ и като едни съпрузи, които са се оженили по голяма любов и се разделят с голяма омраза, считат, че трябва да повлекат държавата в омразата си. Ако Орешарски беше малко по-рязко действал, нещата нямаше да стигнат до там. Когато премиерът се опълчи дори на главния прокурор – ако Цацаров не е достатъчно грамотен да разбере, че не може да пуска Сарафов да прави каквото си иска, да правят обиски на фирми, свързани с КТБ, и да обясняват, че търсят и те не знаят какво – това нещо ще повлече цялата държава. Сега просто и Цацаров, и Искров са достатъчно паникьосани, но вече е късно. От страна на Сарафов това са нарочни действия от глупост. На върховете на съдебната система, на специалните служби, на правителството са едни доста леки хора като задълбоченост и това в крайна сметка изби върху държавата. /…/ Политиката не е занимание за пиари. Ако нещо могат да направят в държавата – то е моментално да махнат всякакви пиари от всякакви министерства и да се спре тази политика на пиарстване, в която всичко е илюзия и измама.

Промени в Конституцията са належащи и трябва да бъдат извършени час по-скоро в съдебната система, за да може да има прочистване, каза Дончева и намекна, че Цацаров се опитва да избяга във ВКС. Според нея Цацаров е зависим от Пеевски.

Измислени коалиции на ГЕРБ и БСП, които да изтласкат Доган от властта, пропускат простия факт, че БСП е абсолютно разсипана, а лицата, ръководещи двете партии, са хора, на които Делян Пеевски може да извади много неща, най-малко "Булгартабак". Преди да иска властта, Борисов и Цветанов ще трябва да кажат кой и на кого даде "Булгартабак" и срещу какво. Истина е, че кръгът "Пеевски – Василев – Доган" получи "Булгартабак" за много по-малко, отколкото би го получил дори в тройната коалиция, коментира тя. Според Дончева зад Пеевски и Доган стои друг кръг хора. 

Цялото интервю на Катя Лещанска с Татяна Дончева можете да чуете от звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна